Notice (8): Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE [APP/Controller/AppController.php, line 49]
Ústav konstruování - článek

Ing. Lukáš Skalický

Pocházím z malého města v podhůří Orlických hor, kde jsem strávil svá školní léta a žiji zde dodnes. V současné době působím na pozici projektového manažera vývojové konstrukce v lanškrounské firmě Soma. Zabýváme se vývojem, výrobou a prodejem zařízení pro obalový průmysl, zejména pak stroji pro flexotisk. Jsme ryze česká firma s jediným vlastníkem a naše produkty prodáváme do celého světa.

Od dětství jsem se zajímal o přírodní vědy, zejména o astronomii. V průběhu školních let a studia na gymnáziu se můj zájem přesunul k technice. Zde sehrál podstatnou roli i potenciál uplatnění v mém regionu a zaměstnání mého otce.

Při studiu na střední škole mě žádná univerzita nějakým výrazným způsobem neoslovila. Na bakalářské studium jsem nastoupil na Vysoké učení technické v Brně na Fakultu strojního inženýrství. Výběr této školy byl spíše dílem náhody než výsledkem důkladné analýzy. Pro Ústav konstruování jsem se rozhodl až ve třetím ročníku studia. Tentokrát se ale jednalo o jednoznačnou volbu. Hlavním důvodem bylo profesionální vystupování zaměstnanců ústavu na přednáškách a cvičeních, výborně vybavené laboratoře a velké množství fyzicky realizovaných projektů. Ústav konstruování se prezentoval jako moderní ústav s jasnou vizí a reálnými výsledky (publikované články, studentské projekty). Věřil jsem, že mě nejlépe připraví na budoucí zaměstnání.

Studium na Ústavu konstruování bylo vším možným, jen ne tím, co si člověk představil pod pojmem magisterské studium. Nově zavedený projektový způsob výuky mě donutil zcela změnit dosavadní pohled na vysokoškolské vzdělávání. Týmová práce na zajímavých projektech, ve kterých musel člověk uplatnit i jiné než na přednáškách získané znalosti, mě skutečně oslovila. Zajímavé téma diplomové práce a možnost vycestovat na stáž do Japonska jsou další věci, na které velice rád vzpomínám.

Oproti mým kamarádům, kteří trávili více času v hospodě než ve škole a diplomovou práci napsali za 4 měsíce, jsem v průběhu magisterského studia strávil ve škole enormní množství času. I po pěti letech od promoce považuji tento čas za skvělou investici, ze které stále profituji. Teoretické znalosti se postupně vytrácejí, ale povědomí o jejich praktické aplikaci, schopnost týmové práce a získané prezentační dovednosti mě stále posouvají dál.